Börek , recept voor in de oven en in de koekenpan (sigarenbörek)

Ingrediënten:

 

2 pakken Turks bladerdeeg (normaal)

1 pak driehoekbladerdeeg

1 bus Turkse kaas ( soort Feta)

Flinke bos platte peterselie

1 glas melk

2 eieren

1 fles  (zonnebloem)olie

sesamzaadjes

 

 

Werkwijze:

 

Vet de bakplaat in of gebruik bakpapier

1 ei loskloppen en mengen met een kop olie en een glas melk

Was de peterselie en hak of knip het fijn

Giet de kaas af en brokkel het in stukjes en prak het vervolgens fijn en roer de peterselie door de kaas.

Bedek de bakplaat met vellen bladerdeeg en bestrijk vervolgens met het ei,olie-en melkmengsel. Smeer hier een laag van het kaas-peterseliemengsel op en leg hierop weer vellen bladerdeeg, vervolgens weer bestrijken met ei-olie-melkmengsel en kaas-peterseliemengsel aanbrengen. Dit herhalen tot alle vellen bladerdeeg zijn gebruikt.

Klop het 2de ei los en meng met wat melk .

Bestrijk de bovenste laag bladerdeeg met dit mengsel en strooi er vervolgens wat sesamzaadjes over.

Bepaal hoe groot de stukken moeten worden en snijd met een mes door het deeg; dit maakt het snijden na het bakken makkelijker en voorkomt dat het in stukjes breekt.

Bak het in een voorverwarmde oven ± 20 minuten op 200°C.

Mocht je de bodem nog dikker willen maken, dan is de baktijd wat langer.

 

 

Sigarenbörek:

 

Leg de driehoekvellen op het werkblad met de punt naar  boven.

Leg op een paar centimeter van de onderrand een rolletje (sigaartje) van het kaas-peterseliemengsel.

Besmeer de punt met het ei-melkmengsel.

Sla de zijkanten naar binnen en vouw de onderkant over het rolletje heen en vouw het vel  strak op naar de punt en plak het vast.

Maak zo alle rolletjes en verwarm een royale hoeveelheid olie in een hapjespan. Bak hierin de rolletjes in ong. 3-4 minuten goudbruin.

 

Eet smakelijk,

 

Nazmiye en Wil