Over Huis der Taal

Om je ergens thuis te voelen, is de taal spreken een voorwaarde.

Huis der Taal is een zelfstandig vrijwilligersproject dat bijna volledig door vrijwilligers wordt gerund. De vrijwilligers ondersteunen anderstaligen in hun streven de Nederlandse taal beter te leren beheersen, waarbij de nadruk ligt op spreekvaardigheid.

Na een intakegesprek wordt een deelnemer gekoppeld aan een vrijwilliger. Deze koppeling is in principe voor een jaar, en de koppels ontmoeten elkaar wekelijks.

Wij werken samen met de Bibliotheek Deventer en zijn gehuisvest in de Bibliotheek aan de Stromarkt. Voor een vrijwilligersproject als Huis der Taal is het belangrijk dat we een organisatie als de Bibliotheek Deventer achter ons hebben staan die ons zekerheid biedt. Zo sluiten onze vrijwilligers  een vrijwilligersovereenkomst af met de bibliotheek en kunnen zij gebruik maken van allerlei faciliteiten en (les)materiaal. Bovendien is de bibliotheek een logische partner; het gaat om taal, contact en communicatie.

Kwaliteit staat hoog in het vaandel van Huis der Taal. Alle vrijwilligers krijgen een introductietraining. Goed toegeruste vrijwilligers verhoogt de kans op geslaagde matches en deelnemers die de Nederlandse taal beter beheersen.

Al meer dan 15 jaar

Huis der Taal is geworteld in het project Samenspraak, een idee van het Gilde. In 2001 ging de Stichting Ouderenwerk Deventer samenwerken met de Deventer afdeling van Humanitas en werd het project omgedoopt in Huis der Taal. Toen Ouderenwerk in 2008 fuseerde met de Raster Groep, verhuisde Huis der Taal mee.

Sinds 2013 is Huis der Taal een zelfstandig project dat wordt aangestuurd door een stuurgroep.HBMT_aangesloten-RGB

Huis der Taal is aangesloten bij Het Begint met Taal, onze koepelorganisatie.

Koppels aan het woord

foto website MarjoleinMarjolein en Mariana: We vinden het leuk om taalmaatjes te zijn omdat je op een informele manier met de taal bezig bent. Verder leer je als taalmaatjes veel van elkaars cultuur en van het dagelijks leven. En het is natuurlijk vooral gezellig!

foto website koppelYvonne: “Samen zijn wij ruim een uur in de week bezig met de Nederlandse taal. Yun Qin leest een stukje tekst en ik vraag haar of ze het heeft begrepen. Zo leert Yun Qin een nieuwe taal en ik dat onze taal helemaal niet zo makkelijk is om te leren. Dat laat dit eenvoudige voorbeeld zien: ‘ik pak een pak’. Leg dat maar eens uit. Dus gaan we naar de keuken en pak ik een pak. Het is leerzaam en gezellig met een kopje koffie en …. een koekje. Zo zijn we samen elkaars taalmaatje. ”

Miguel: Ik vind het een leuk idee om buitenlanders te leren hun Nederlands te verbeteren. Ik zie mijn taalmaatje een keer per week. We praten over de tradities in Portugal en Nederland. Ik leer veel van mijn taalmaatje, bijvoorbeeld een woord als ‘hartstikke’. Nadat ik het mijn taalmaatje hoorde zeggen, hoor ik het op het werk heel vaak en ik weet ik nu ook wat het betekent. Ook ‘af en toe’  begrijp ik nu. Door dit soort dingen te leren, verbeter ik mijn Nederlands. foto website mannen

Jean-Louis: Ik vind Taalmaatjes een sympathiek project. Tijdens onze wekelijkse ontmoetingen praten we over zaken die ons op dat moment bezig houden. Af en toe verbeter ik Miguel als hij spreekt. En Miguel merkt woorden of zinsbuigingen op wanneer ik aan het woord ben.

Ik vind het leuk om te horen wat Miguel opvalt aan het leven in Nederland, en zelf leer ik ook wat bij over het Nederlands. Dat komt omdat ik bij hem bewuster met de taal omga. Ik kan soms ook niet goed aangeven hoe onze taal in elkaar steekt. Maar ik ben ook geen onderwijzer; ik zie mezelf eerder als gastheer, die mensen als Miguel wegwijs mag maken in Deventer, in Nederland.

foto website stienekeFranziska: Sinds anderhalf jaren woon en werk ik nu in Deventer, en Huis der Taal heeft me enorm geholpen helemaal deel van deze mooie stad te worden.

Met mijn taalmaatje Stieneke leerde ik Nederlands en kreeg ik ook de gereedschappen mee om beter te kunnen integreren. Als je de taal beheerst, staan plotseling zo veel meer deuren open, wat wel handig is als je zoals ik een eigen bedrijf start. Samen hebben wij een tweewekelijkse borrel opgezet waar vrijwilligers en deelnemers van Huis der Taal bijeenkomen om de taal te oefenen, tips uit te wisselen en om over alles en nog iets te kletsen. Inmiddels ben ik zelf vrijwilliger en geef graag een stukje sociale engagement terug en sluit daarmee de kring.